Hoe kan ik mijn douchekraan ontkalken?

Bij het ontkalken van de douche denken veel mensen vaak alleen aan de douchekop. De douchekraan ontkalken wordt al gauw over het hoofd gezien, terwijl ook hier kalkaanslag te vinden is. Hierdoor kan het lastig zijn om uw douchekraan of thermostaatkraan open en dicht te draaien. Kalkaanslag maakt het bedienen van de kraan dus moeilijker en in sommige gevallen kunt u het helemaal niet meer opendraaien. Al met al zeer onhandig. In dit artikel leest u hoe u meer over een douchekraan ontkalken op de meest efficiënte manier.

De douchekraan ontkalken in 4 simpele stappen

Hieronder de 4 stappen voor een douchekraan ontkalken:

Stap 1: Bevochtig een doek met een chemische ontkalker als reinigingsmiddel en wrijf dit over de douchekraan. Het is belangrijk dat u reinigingsmiddelen nooit direct op uw douchekraan aanbrengt. Dit kan chemische reacties veroorzaken, waardoor u de douchekraan kan beschadigen.

Stap 2: Laat het schoonmaakmiddel even intrekken. De duur is afhankelijk van het middel dat u gebruikt.

Stap 3: Spoel de douchekraan af met water en een beetje afwasmiddel. Gebruik een schuursponsje voor de overgebleven kalkaanslag. Zorg er wel voor dat het sponsje niet te ruw is, want dat kan krassen veroorzaken op uw douchekraan.

Stap 4: Pak een zachte lap en droog de douchekraan hiermee af voor een glanzend resultaat.

Tips om kalkaanslag te voorkomen

Hier krijgt u 4 tips om kalkaanslag op uw douchekraan te voorkomen! Door dit te doen hoeft u ook niet schoon te maken.

#1 Schaf een waterontharder aan

Het waterhardheidsniveau in sommige gemeentes is relatief hoog, waardoor er meer kalk ontstaat. Een hoog niveau zorgt voor extra kalkaanslag. U kunt online bekijken wat het waterhardheidsniveau in uw gemeente is. Is dit bij u hoog? Schaf dan een waterontharder aan. Dit toestel voorkomt kalkaanslag en dat is weer goed voor uw douchekraan.

#2 Investeer in een waterfilter

Een waterfilter filtert magnesium en calciumionen uit het water. Zo wordt uw water als het ware zacht. Hierdoor bevat het water, dat op uw douchekraan valt, geen kalkdeeltjes meer en wordt kalkaanslag voorkomen. Het wekelijkse klusje van het ontkalken van de douchekraan is hiermee verleden tijd. Daarnaast zorgt een filter ook voor een verbeterde waterkwaliteit. Kortom, u slaat twee vliegen in één klap.

#3 Afdrogen, afdrogen en nog eens afdrogen

Kalkaanslag wordt veroorzaakt door de afzetting van magnesium en calciumionen in water. Na een douchebeurt blijft dit water op de douchekraan liggen, waardoor de hierboven genoemde ionen zich kunnen ophopen. Voorkom dit door uw douchekraan regelmatig af te drogen met een zachte doek. Een douchekraan ontkalken hoeft u dan minder vaak te doen.

#4 Maak geen gebruik van ruwe schoonmaakmiddelen

Kijk goed naar de ingrediënten van uw schoonmaakmiddelen. Een douchekraan ontkalken met bijtende schoonmaakmiddelen, die azijnzuur, mierenzuur, zoutzuur of chloorbleekloog bevatten, werkt juist averechts. Door deze middelen te gebruiken, bestaat er een grote kans dat u uw douchekraan beschadigt. Kijk dus eerst naar de bijsluiters en de ingrediënten van uw schoonmaakmiddelen, voordat u begint met het ontkalken van de douchekraan.

Geen last meer van kalk

Heeft u het stappenplan gevolgd en is uw probleem nog steeds niet verholpen? Bent u ten einde raad? Neem dan contact op met Loodgietersbedrijf Van Beer – De loodgieter in Rotterdam. Van uw douchekraan ontkalken tot het ontstoppen van de riolering, deze vakmensen lossen het voor u op. Ga voor meer informatie naar rotterdam-loodgietersbedrijf.nl.

Loodgieter nodig?

  • Loodgieterswerkzaamheden
  • Scherpe prijs-kwaliteit
  • Gecertificeerde vakmensen
  • Snelle service

Bekijk de tips van de loodgieter

Help, mijn douchekraan lekt!

Help, mijn douchekraan lekt!

Probeer een lekkende douchekraan in een vroeg stadium op te lossen. Op deze manier voorkomt u onder meer, dat er vocht achter de knoppen van de douche druppelt. Iets wat ertoe kan leiden dat de tussenmuur waaraan de douche bevestigd zit nat kan worden. Er zijn...

Wanneer moet ik mijn dak vervangen?

Wanneer moet ik mijn dak vervangen?

Indien u al even in een huis woont, of een wat ouder huis wenst aan te kopen, is het vervangen van het dak altijd een van de grootste kosten. Toch is het dak vervangen erg belangrijk om verdere schade aan de woning te voorkomen. Maar wanneer moet het dak vervangen...

Loodgietersvak, wat houdt het eigenlijk precies in?

Loodgietersvak, wat houdt het eigenlijk precies in?

Vroeger was het voor veel mensen duidelijk wat een loodgieter deed. Zo schakelde je zo’n vakman in voor het verhelpen van een lekkage of het aanleggen van (water)leidingen. Dit behoort tegenwoordig ook nog steeds tot de dagelijkse werkzaamheden van een loodgieter. Het...

Call Now Button