Wanneer moet ik mijn dak vervangen?

Indien u al even in een huis woont, of een wat ouder huis wenst aan te kopen, is het vervangen van het dak altijd een van de grootste kosten. Toch is het dak vervangen erg belangrijk om verdere schade aan de woning te voorkomen. Maar wanneer moet het dak vervangen worden? In deze blog leggen wij dit precies aan u uit.

Ik heb een opening in het dak

Wanneer u een opening in het dak heeft kan het zijn dat het dak vervangen moet worden afhankelijk van de grootte van de opening. Indien de opening klein genoeg is kan deze makkelijk hersteld worden door een professionele dakdekker. Indien de opening van omvangrijke grootte is, moet u uw dak laten vervangen. Door een opening in het dak kunnen namelijk regen, bladeren, vogels en ongedierte naar binnen die uw zolder en woning kunnen aantasten en dus heel wat grote kosten met zich meebrengen. Dit kunt u voorkomen door uw dak te onderhouden. Op deze website kunt u zien hoe u een plat dak kunt onderhouden. Voor dak onderhoud kunt u ook Van Beers inschakelen natuurlijk!

Wanneer is een dak aan vervanging toe?

Maar wanneer moet u nu echt uw dak vervangen? En hoe kunt u dit zelf snel zien?

 1. Gaten
  Zoals hierboven reeds uitgelegd zijn daken aan vervanging toe wanneer er een groot gat in het dak zit. Kleine gaten kunnen eventueel nog gemaakt worden door een professional, maar wanneer er zich een groot gat in het dak bevindt kan dit op termijn ernstige gevolgen hebben voor uw huis.
 2. Rottend hout
  De meeste dagen worden geplaatst op een houten frame. Hoewel dit hout behandeld is, kan het zijn dat bij oudere huizen het hout door weer en wind heeft afgezien waardoor het hout instabiel of rot werd. Wanneer dit het geval is moet u zo snel mogelijk uw dak vervangen. Rot hout is namelijk niet erg sterk en kan het begeven onder het gewicht van de pannen.
 3. Economische levensduur van het dak is verstreken
  Een pannendak gaat zo’n 40 tot 80 jaar mee. Wanneer de economische levensduur van uw dak verstreken is zal u merken dat pannen verschuiven, er zich lekken voordoen of in het ergste geval dat pannen wegvliegen en er gaten ontstaan in uw dak. Wanneer de problemen zich blijven voordoen of erger worden kan het zijn dat de economische levensduur van uw dak is verstreken en dat u een nieuw dak moet plaatsen.

Hoe wordt een dak vervangen?

Wanneer men een dak vervangt zal men eerste het oude dak eraf moeten nemen. Dit kan op een aantal manieren. Zal vrijwel afhangen van de firma waarmee u in zee gaat en het soort dak op uw woning ligt.

De dakdekker zal dan een nieuw frame bouwen waarop de dakpannen geïnstalleerd worden. Over het algemeen duurt het vervangen van een dak kan even duren – ook wanneer u gewoon de dakbedekking wil vervangen.  Per dag kan een dakdekker zo’n 50m2 pannen plaatsen.

Conclusie

Uw dak vervangen of niet hangt af van de economische levensduur van uw dak en natuurlijk de huidige problemen die u ondervindt. Als er namelijk sprake is van een groot gat is het logisch dat het dak wordt vervangen. Is er sprake van een kleine lekkage hoeft dit niet perse. Contacteer een professional zoals Van Beers Installatietechniek om een kijkje te komen nemen en u bij te staan met duidelijke raad en expertise.

Loodgieter nodig?

 • Loodgieterswerkzaamheden
 • Scherpe prijs-kwaliteit
 • Gecertificeerde vakmensen
 • Snelle service

Bekijk de tips van de loodgieter

Help, mijn douchekraan lekt!

Help, mijn douchekraan lekt!

Probeer een lekkende douchekraan in een vroeg stadium op te lossen. Op deze manier voorkomt u onder meer, dat er vocht achter de knoppen van de douche druppelt. Iets wat ertoe kan leiden dat de tussenmuur waaraan de douche bevestigd zit nat kan worden. Er zijn...

Hoe kan ik mijn douchekraan ontkalken?

Hoe kan ik mijn douchekraan ontkalken?

Bij het ontkalken van de douche denken veel mensen vaak alleen aan de douchekop. De douchekraan ontkalken wordt al gauw over het hoofd gezien, terwijl ook hier kalkaanslag te vinden is. Hierdoor kan het lastig zijn om uw douchekraan of thermostaatkraan open en dicht...

Loodgietersvak, wat houdt het eigenlijk precies in?

Loodgietersvak, wat houdt het eigenlijk precies in?

Vroeger was het voor veel mensen duidelijk wat een loodgieter deed. Zo schakelde je zo’n vakman in voor het verhelpen van een lekkage of het aanleggen van (water)leidingen. Dit behoort tegenwoordig ook nog steeds tot de dagelijkse werkzaamheden van een loodgieter. Het...

Call Now Button