Het grote nadeel van dakgoten is dat ze telkens weer vol raken met bladeren. Maar wat moet je daar nu eigenlijk tegen doen? Moet je daar überhaupt wel iets tegen doen? Tijd om eens dieper in de bladeren te duiken en uit te zoeken hoe het zit.
Waar komen de bladeren vandaan?
De bladeren komen veelal van bomen uit de buurt. Het hoeft niet eens een boom pal boven de dakgoot te zijn; dan is de bron vaak wel duidelijk. Het kan ook gaan om een boom die soms wel honderd meter verderop staat. Door de wind worden de lichte bladeren gemakkelijk meegenomen om vervolgens in de dakgoot te landen.
Wat is er erg aan bladeren in de dakgoot?
De bladeren zelf zijn niet zo heel erg. Het grote probleem zit hem erin dat de bladeren de waterstroom belemmeren. De dakgoot zal steeds minder goed doorstromen en uiteindelijk helemaal niet meer door willen stromen; hij zit dan echt verstopt. Hierdoor stroomt het water over de rand heen en trekt het in de muur. De muren kunnen daar lelijk van worden maar bovenal worden ze vochtig. Vochtige muren zorgen voor een ongezond leefklimaat, tocht, schimmelvorming, loslatend behang, en ga zo maar door. Kortom: u wil een verstopte dakgoot voorkomen.
Hoe voorkom ik een verstopte dakgoot?
Wanneer er veel bladeren in de dakgoot liggen, kunt u die er het beste uit halen. Er zijn ook bedrijven die zich daar in hebben gespecialiseerd en de bladeren voor u kunnen verwijderen. Veelal wordt dit in het einde van de herfst of begin van de winter gedaan. De bladeren zijn dan allemaal van de bomen af en nieuwe verstoppingen zullen dan niet snel meer ontstaan. Bovendien kan smeltwater van de sneeuw dan weer gemakkelijk weg spoelen.