Voor het aansluiten van radiatoren een loodgieter inhuren is een slimme beslissing. Radiatoren aansluiten lijkt namelijk een makkelijke taak, maar er zijn een hoop kleine dingen die iemand zonder ervaring met de werkzaamheid zomaar kan vergeten. Dit lijken op het eerste gezicht misschien onbenullige dingen, maar deze zullen al snel ten koste gaan van de efficiëntie waarmee uw woning verwarmd wordt. Hierdoor kan energierekening iedere maand zomaar enkele tientallen euro’s hoger uitvallen dan noodzakelijk is. In het volgende blogbericht geven we enkele voorbeelden van dingen die mis kunnen gaan bij radiatoren aansluiten.
Lekkende en verkeerd aangesloten leidingen
De meest vervelende problemen waar u mee te maken kunt krijgen na radiatoren aansluiten zijn lekkende en verkeerd aangesloten leidingen. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat u per ongeluk de aanvoer- en afvoerleidingen op de verkeerde aansluitpunten van de radiatoren aansluit. Als dit gebeurt dan zal de radiator uiteraard niet naar behoren functioneren. Waar u ook voor moet waken is een lekkende leiding. In de meeste gevallen ontstaat dit probleem door een verkeerd gemonteerde knelfitting. Mensen gebruiken bijvoorbeeld knelfittingen die al oud en versleten zijn. Zelfs als u deze stevig aandraait dan kunt u nog met een lekkage te maken krijgen.
Na radiatoren aansluiten niet efficiënt verwarmen
Als u na het aansluiten van de radiatoren uw woning niet efficiënt kunt verwarmen, dan heeft dit in de meeste gevallen de volgende oorzaken. U moet namelijk na de radiatoren aansluiten het verwarmingssysteem ontluchten en bijvullen. Na het opendraaien van de waterkraan op de radiatoren moet u deze eerst ontluchten door het ontluchtingsventiel open te draaien. Vervolgens moet u bij de cv-ketel de waterdruk in het verwarmingssysteem controleren. Als de waterdruk niet tussen de 1.5 tot 2 bar zit dan is bijvullen noodzakelijk. Wanneer u moet bijvullen dan is het ook nodig om hierna wederom de radiatoren te ontluchten.