Steeds meer vraag naar MBO loodgieters

Werkgevers in Nederland maken melding dat er op het moment een groot tekort is aan mensen met een MBO opleiding.
In verschillende sectoren waarin mensen met een opleiding in het middelbaar beroepsonderwijs werkzaam zijn staan bedrijven te springen om mensen die de openstaande vacatures kunnen vullen. Ook naar mensen die graag het vak van loodgieter willen uitvoeren is steeds meer vraag. Iemand die nu een MBO opleiding tot loodgieter volgt zal na het afronden van zijn of haar studie gegarandeerd een baan kunnen vinden. Daarbij kunnen zij ook nog eens op zeer goede arbeidsvoorwaarden rekenen, omdat de loodgietersbedrijven in de rij staan om hun aan te nemen. De steeds groter wordende vraag en het stijgende aantal open vacatures kan misschien ook voor jou een reden zijn om een MBO opleiding tot loodgieter te gaan volgen.

Dalend aantal studenten op MBO opleidingen

De oorzaak van het grote aantal openstaande vacatures in de MBO sector, onder andere voor loodgieters, is dat de laatste jaren steeds minder mensen deze beroepsopleidingen volgen. Verwacht wordt dat dit komt doordat een aantal jaren geleden sprake was van een slechte economie. Hierdoor ging het slecht in verschillende sectoren en hadden mensen grote moeite een baan te vinden of überhaupt te behouden. Bijvoorbeeld in de bouwsector was steeds minder werk te vinden. Het gevolg hiervan was dat studenten die een studierichting moesten kiezen de beroepsopleidingen vermeden, omdat zij bang waren na het afstuderen geen baan als loodgieter te kunnen vinden. Nu dat de economie weer aan het aantrekken is zijn er steeds meer vacatures in de eerdergenoemde sectoren, maar is er ook een groot tekort aan MBO loodgieters om deze te vervullen.

Meer vacatures in sectoren door aantrekkende economie

Van een slechte economie is al een tijd geen sprake meer. De Nederlandse economie groeit zelfs al een aantal jaren. Dit betekent dat in vele MBO sectoren, waaronder de loodgietersbranche, er steeds meer vacatures bijkomen. Echter doordat minder mensen afgestudeerd uit het MBO studietraject komen, zijn er niet voldoende mensen die als loodgieter aan de slag kunnen gaan. Zeker in een grote stad als Rotterdam kan dit tekort aan loodgieters voor grote problemen zorgen. Consumenten zouden misschien weleens een stuk langer op hulp moeten wachten, omdat het schema van de loodgieter helemaal vol is gepland. Het tekort heeft echter ook positieve kanten. Als je namelijk interesse hebt om als loodgieter aan de slag te gaan, dan hoef je niet te vrezen dat je geen baan kunt vinden. Loodgietersbedrijven zullen je met open armen ontvangen en tijd noch moeite sparen om je het vak aan te leren.

Altijd behoefte aan loodgieters in het verleden en toekomst

De trend van het dalend aantal studenten op MBO opleidingen is een aantal jaren geleden ingezet toen de economie in een slechte staat was. Vooral in de bouw en horeca liepen het aantal vacatures in die tijd fors terug. Mensen kochten namelijk door de economisch onzekere tijden minder huizen en gingen minder vaak uiteten of boekten een verblijf in een hotel. Echter zelfs in de economisch mindere tijden is er altijd een behoefte aan loodgieters gebleven. De loodgieter moest misschien minder cv-ketels, toiletten en badkamers in nieuwbouwhuizen installeren, maar voor alle bestaande woningen waren nog altijd loodgieters gewenst voor het onderhouden en repareren van verwarmingsinstallaties en het oplossen van lekkages en verstoppingen. Het is daarom ontzettend jammer dat tegelijkertijd minder mensen voor een MBO opleiding tot loodgieter hebben gekozen. Nu is daardoor namelijk steeds meer vraag naar MBO loodgieters en dreigt een tekort aan specialisten op dit vakgebied.

Gewenste persoonlijke eigenschappen voor een loodgieter

Als je na het lezen van dit verhaal interesse hebt gekregen om als loodgieter aan de slag te gaan, dan is het goed om te weten wat de gewenste persoonlijke eigenschappen voor een loodgieter zijn. Loodgieter is een vak voor mensen die technisch onderlegd zijn, maar ook moet een loodgieter sociale vaardigheden bezitten. Regelmatig kom je als loodgieter namelijk bij mensen over de vloer om hen te helpen een probleem in huis op te lossen. Zo helpt de loodgieter mensen onder andere met het oplossen van verstoppingen in afvoeren of lekkages aan het dak of de waterleiding. Voor het onderhoud aan CV-ketels komt de loodgieter bij huishoudens ieder jaar minimaal een keer langs om te controleren of de ketel nog wel efficiënt en veilig functioneert. Op deze momenten vindt er persoonlijk contact plaats en zal de loodgieter de dankbaarheid van mensen ervaren voor de hulp die hij of zij biedt bij het oplossen van deze problemen.

Jezelf laten omscholen tot loodgieter met een MBO opleiding

Indien je de persoonlijke eigenschappen bezit die nodig zijn om een goede loodgieter te worden, dan is jezelf laten omscholen tot loodgieter een beslissing die je zeker een baan met goed toekomstperspectief zal opleveren. Mensen die graag dit traject willen starten kunnen het beste beginnen met het volgen van een MBO opleiding tot loodgieter. Tijdens deze opleiding leer je de basisbeginselen van het loodgietersberoep. Na het afstuderen en tevens gedurende het volgen van de opleiding kan je, vanwege het grote aantal openstaande vacatures, zonder moeite aan de slag als loodgieter. Ook in de toekomst hoef je niet bang te zijn dat de vraag naar loodgieters ooit zal dalen. De werkzaamheden van een loodgieter zijn door de jaren heen namelijk alleen maar uitgebreider geworden.

Loodgieter nodig?

  • Loodgieterswerkzaamheden
  • Scherpe prijs-kwaliteit
  • Gecertificeerde vakmensen
  • Snelle service

Bekijk de tips van de loodgieter

Help, mijn douchekraan lekt!

Help, mijn douchekraan lekt!

Probeer een lekkende douchekraan in een vroeg stadium op te lossen. Op deze manier voorkomt u onder meer, dat er vocht achter de knoppen van de douche druppelt. Iets wat ertoe kan leiden dat de tussenmuur waaraan de douche bevestigd zit nat kan worden. Er zijn...

Hoe kan ik mijn douchekraan ontkalken?

Hoe kan ik mijn douchekraan ontkalken?

Bij het ontkalken van de douche denken veel mensen vaak alleen aan de douchekop. De douchekraan ontkalken wordt al gauw over het hoofd gezien, terwijl ook hier kalkaanslag te vinden is. Hierdoor kan het lastig zijn om uw douchekraan of thermostaatkraan open en dicht...

Wanneer moet ik mijn dak vervangen?

Wanneer moet ik mijn dak vervangen?

Indien u al even in een huis woont, of een wat ouder huis wenst aan te kopen, is het vervangen van het dak altijd een van de grootste kosten. Toch is het dak vervangen erg belangrijk om verdere schade aan de woning te voorkomen. Maar wanneer moet het dak vervangen...

Call Now Button